Waarom Chilly

Ik heb nooit problemen ervaren met mijn vagina, dus waarom zou ik zo’n product gebruiken?

Soms heb je meer behoefte aan extra frisheid en verzorging. Chilly helpt de natuurlijke balans van je vagina te behouden en heeft daarnaast een reinigend, verfrissend effect en vecht bovendien tegen nare geurtjes. Voor een fris en zeker gevoel!

Waarom een special product voor je vagina?

De vagina heeft een natuurlijk afweersysteem waarbij bestaande micro-organismen zoals de lacto-bacillen melkzuur produceren. Dit melkzuur zorgt voor het behouden van de natuurlijke balans van je vagina.
Door het gebruik van zeep wordt de natuurlijke balans van je vagina verstoort, waardoor de intieme zone vatbaarder wordt voor vaginale ongemakken, zoals irritatie en jeuk. Een speciaal intiem hygiëne product heeft namelijk niet alleen een reinigende werking zoals water dat heeft, maar beschermt ook de natuurlijke balans van je vagina, het geeft een verfrissend gevoel, en het vecht tegen nare geurtjes.

Ook zaken als; menstruatie, seks, hormonale veranderingen, lage weerstand, gebruik van antibiotica, maar ook strakke kleding (strings, skinny jeans) en synthetisch ondergoed kunnen invloed hebben op de natuurlijke balans van je vagina.

Waarom is wassen met water niet voldoende?

Water heeft slechts een klein reinigend effect en verder doet het niets extra’s. Chilly heeft een reinigend en verfrissend effect en vecht tegen nare geurtjes.

Waarom is wassen met zeep niet voldoende?

De pH waarde van zeep (rond de 7) is hoger dan de pH waarde van je intieme zone (rond de 5). Het gebied rondom de vagina is gevoelig en van nature minder beschermd dan de huid op andere delen van het lichaam. Dit betekent dat zeep de natuurlijke balans van je intieme zone kan verstoren met als gevolg dat je weerstand vermindert en je vatbaarder wordt voor vaginale ongemakken.

Intieme hygiëne

Waardoor kan de vaginale balans verstoord worden?

Transpiratie en strakke kleding kunnen de balans van je vagina verstoren waardoor je vatbaarder bent voor irritaties. Daarom is het ook aan te raden om na het sporten een intiem hygiëne product te gebruiken, om zo de balans van je vagina te beschermen en je weer fris te voelen.

Sperma heeft invloed op de pH van je vagina waardoor je vatbaarder bent voor irritaties. Een intiem hygiëne product kan je helpen de natuurlijke balans van je vagina te beschermen.

Strings kunnen erg strak zitten en de wrijving die dat teweeg brengt kan leiden tot irritatie van de vagina. Synthetisch ondergoed is niet luchtdoorlatend, dus dat leidt tot transpiratie met als gevolg dat de natuurlijke balans van je vagina verstoord kan raken.
De vagina is normaliter perfect in staat met deze invloeden om te gaan, maar een intiem hygiëne product helpt de vagina te beschermen, te verfrissen en het vecht tegen nare geurtjes.

Wat is de vaginale balans?

De vaginale balans is een samenspel van alle natuurlijke beschermingsfactoren van het vaginale systeem, zoals de vaginale zuurgraad, de aanwezigheid van bijvoorbeeld lysozyme, lactoferrine, complementen en IgA in de vaginale afscheidingen, evenals macrofagen en neutrofiele polymorfonucleaire cellen, die het natuurlijke afweersysteem vormen. Wanneer de normale balans van het vaginale ecosysteem wordt verstoord, kunnen zich pathologische processen voordoen.

Ook het gebruik van ongeschikte zepen kan dit evenwicht verstoren.

Wat is de vaginale pH? Waarom is het belangrijk?

De vaginale pH geeft de zuurgraad van de vagina weer. Het is een belangrijke controlefactor voor de homeostase van de vagina omdat het ervoor zorgt dat de vagina een vijandelijke omgeving is voor vele micro-organismen die schadelijk zijn voor de vrouwelijke gezondheid.

Wat zijn de basisregels van een correcte intieme hygiëne?

Hier zijn een aantal tips voor een correcte intieme hygiëne. De meeste zijn alom bekend, maar we besteden er vaak te weinig aandacht aan.

 • Altijd eerst de handen wassen en niet enkel de intieme hygiëne van de geslachtszone verzorgen, maar ook van de anale zone, waarbij van de schaamstreek naar de rectale zone toe wordt gewassen en niet omgekeerd, om te vermijden dat bacteriën naar de vagina worden overgedragen.
 • In geval van terugkerende ontstekingen, het ondergoed op heel hoge temperatuur wassen en zorgvuldig naspoelen.
 • Steeds aandachtig de bijsluiter van producten lezen, bijvoorbeeld om te vermijden dat een product puur wordt gebruikt terwijl het eigenlijk verdund dient te worden.
 • Enkel een vaginale douche gebruiken op aanraden van de gynaecoloog.
 • Niet vergeten dat de hygiëne van de partner ook heel belangrijk is.
 • Een intieme wasemulsie gebruiken met een pH-waarde van ongeveer 5 (om de normale fysiologie van de geslachtsslijmvliezen en de omringende huidzones te respecteren) en met een aanzurende werking, om zo de ideale vaginale zuurgraad te helpen behouden, zelfs tussen twee wasbeurten door.
Wat zijn lactobacillen? Waarom zijn ze belangrijk?

De belangrijkste micro-organismen die normaal in de vagina aanwezig zijn, zijn de “Döderlein-bacillen” (facultatief anaerobe grampositieve bacteriën). Deze worden ook wel lactobacillen genoemd omdat ze glycogeen van het epithelium gebruiken en omzetten in melkzuur, wat de zuurgraad van de vaginale omgeving verhoogt. De correcte zuurgraad van de vagina is één van de factoren die het natuurlijke afweersysteem van het vaginale systeem garanderen.

Wat zouden we beter kunnen vermijden voor ons intiem welzijn?

Voor een correcte hygiëne van de geslachts- en anale zone, is het goed om een aantal zaken te vermijden.

 • Vermijd het gebruik van vaste zeep voor de intieme hygiëne: sommige soorten hebben een alkalische pH die de biofysische eigenschappen van het vaginale milieu nagenoeg op stabiele wijze kan wijzigen.
 • Vermijd regelmatige vaginale spoelingen en wees voorzichtig bij het inbrengen van de tube om geen wondjes te veroorzaken.
 • Vermijd het dragen van synthetische kleding en inlegkruisjes, omdat deze de huid niet laten ademen en de huid week maken, wat irritaties aan de externe geslachtsorganen kan veroorzaken. De lokale stijging van de temperatuur en van de vochtigheidsgraad creëert de ideale omgeving voor micro-organismen waarin hun groei wordt bevorderd. Het komt ook vaak voor dat ze de intieme zone gevoeliger maken, wat tot irritaties kan leiden die gemakkelijk te verwarren zijn met vulvovaginitis.
 • Vermijd het dragen van een te strakke broek of body die te nauw om de intieme zone spant. Door de lichaamswarmte en het lokaal zweten, wordt een serreklimaat gecreëerd dat de groei van ziekteverwekkende stoffen bevordert (bacteriën, candida…).
 • Pas op met gekleurde jeans en ondergoed, vooral rood en zwart: de verfstof is een van de meest voorkomende allergenen.
 • Vermijd het aanhouden van een nat badpak in de zomer en in het zwembad, omdat dit het optreden van vaginale infecties vergemakkelijkt.
 • Vermijd het gebruik van deodorant die niet speciaal voor vaginaal gebruik bestemd is, vooral als deze geparfumeerd is en alcohol bevat.
 • Vermijd een te frequente intieme hygiëne, zelfs indien deze correct wordt uitgevoerd met speciaal daarvoor bestemde wasemulsies, om eventuele weefselirritaties te voorkomen.
 • Vermijd het gebruik van erg schuimende wasemulsies, omdat deze de celstructuur van het vaginale slijmvlies kunnen aantasten.
 • Vermijd het gebruik van geparfumeerde wasemulsies, omdat ze de huid heel gevoelig kunnen maken en allergische reacties kunnen veroorzaken.

Puberteit

Mijn moeder hamert de hele tijd op een goede hygiëne. Als het aan haar lag, zou ik me om de 5 minuten moeten wassen, heeft ze gelijk?

De relatie met ons lichaam, en dus ook een correcte verzorging en hygiëne, is onlosmakelijk verbonden met ons welzijn, zowel op fysiek als op psychisch vlak. Tijdens de puberteit is de persoonlijke hygiëne vaak een oorzaak van conflict tussen moeder en dochter, of wordt het, zowel door meisjes als jongens, op een extreme manier ervaren: of te veel, of te weinig.

Hier zijn een aantal regels die kunnen helpen om de juiste middenweg en beweegredenen te vinden voor een correcte verzorging en hygiëne van jouw lichaam.

 • Een correcte lichaamsverzorging en persoonlijke hygiëne staan aan de basis van de opvoeding en van respect voor jezelf en voor anderen.
 • Een gezonde levensstijl met een gepaste voeding, beperkt alcoholgebruik, zonder roken en met genoeg slaap beschermt het lichaam en zorgt voor een goede gezondheid en schoonheid. Je opdoffen en parfumeren heeft geen zin als ons lichaam letterlijk wordt misbruikt door rook, alcohol, slaapgebrek en voedingsmiddelen die het vergiftigen.
 • Dagelijks een douche of bad nemen, je haren en nagels verzorgen, een nauwkeurige tandverzorging en gepaste hygiëne naleven, duiden op een gezonde relatie met je eigen lichaam en een goed psycho-emotioneel evenwicht.
 • Dagelijkse fysieke activiteit helpt stemmingswisselingen te verzachten, negatieve spanning te ontladen, de lichaamshouding en fysieke conditie te verbeteren en een gezonder lichaamsgewicht te behouden. Het regelt het adrenalinegehalte en vermindert eveneens de onaangename geur die in geval van alarm of stress wordt afgescheiden doordat dit hormoon in hogere concentratie in ons bloed aanwezig is. De alarmferomonen die door onze zweet- en talgklieren worden afgescheiden in geval van angst of stress, verhogen tevens onze lichtgeraaktheid en die van de mensen rondom ons, wat een gevoel van ongemak, alarm of onbehagen creëert.
 • Na het sporten douchen met speciale klinisch geteste wasemulsies met een correcte pH-waarde, is een belangrijke basishandeling van het dagelijkse welzijn.
 • De huid correct reinigen en voeden verbetert de dagelijkse verzorging en zorgt voor een betere zelfperceptie en een gezond zelfbeeld.
 • Het gebruik van parfum of deodorant kan een correcte persoonlijke hygiëne aanvullen, maar in geen geval vervangen.

Menstruatie

Wat is de hormonale toestand?

De hormonale toestand van de vrouw is de voornaamste factor die van invloed is op het vaginale milieu. Het bedekkend epitheel is rijk aan receptoren voor de geslachtshormonen, die het vaginale slijmvlies doen variëren in functie, afhankelijk van de fase van de menstruatiecyclus en de leeftijd van de vrouw. Op vruchtbare leeftijd en onder normale omstandigheden worden de tussenlaag en de bovenste laag van het vaginale slijmvlies gekenmerkt door de aanwezigheid van een enorme hoeveelheid glycogeen. Deze stof is onmisbaar voor de samenstelling en het behoud van een ideaal vaginaal milieu, om de vasthechting van externe ziektekiemen tegen te gaan of om de ongecontroleerde en schadelijke vermenigvuldiging van de micro-organismen te voorkomen die normaal in geringe hoeveelheid in de vagina aanwezig zijn.

Gebruik

Hoe moet ik Chilly gebruiken?

Doe een kleine hoeveelheid, bijvoorbeeld als je aan het douchen bent, op je hand of washandje en breng de gel daarna van voor naar achteren rondom het gebied van de vagina aan. Vervolgens goed met water afspoelen. Niet inwendig inbrengen. Chilly is uitsluitend voor uitwendig gebruik!

Kan elke vrouw Chilly gebruiken?

Ja. Chilly is mild, zeepvrij, en speciaal gemaakt voor de vagina, je kunt het zonder problemen elke dag gebruiken.

Moet je Chilly inwendig gebruiken?

Nee, de producten van Chilly zijn uitsluitend voor uitwendig gebruik.

Vaginitis en schimmelziekten

Ik denk dat ik een vaginale infectie heb opgelopen, wat moet ik doen?

Het is niet eenvoudig om advies te geven zonder het specifieke geval te kennen. In eerste instantie doe je er goed aan om zo snel mogelijk een arts te raadplegen en misschien eerst even naar de apotheek te lopen om een eerste idee te hebben.

In afwachting van concrete antwoorden, doe je er over het algemeen goed aan de volgende aanwijzingen te volgen:

 • Gebruik enkel en alleen persoonlijke handdoeken
 • Gebruik een condoom of vermijd seksueel contact tot de ziekte genezen is, vooral indien geslachtsgemeenschap pijn veroorzaakt of de symptomen verergert.
 • Regel de maagfunctie door voedingsmiddelen met melkfermenten aan je dagelijkse voeding toe te voegen (bijv. yoghurt)
 • Was al het ondergoed zorgvuldig met een speciaal ontsmettend middel
 • Raadpleeg meteen een gynaecoloog
 • Raadpleeg de gynaecoloog opnieuw om eventueel een grondigere diagnose te stellen indien de infectiesymptomen aan het einde van de voorgeschreven behandeling weer opduiken.

Met een correcte intieme hygiëne, wat een correct gedrag en het gebruik van de juiste wasemulsies inhoudt, kunnen vele oorzaken van vaginale infecties worden vermeden. Belangrijk is om ze niet te onderschatten: vaginale infecties die niet worden gesignaleerd en niet correct worden behandeld, kunnen ernstige risico’s voor de seksuele gezondheid en de voortplanting met zich meebrengen.


Ik heb last van witverlies, zou ik een vaginitis hebben opgelopen?

Melkachtig of witverlies is helemaal normaal tijdens de cyclus. Slijmverlies van een andere kleur, vooral als het gepaard gaat met een branderig gevoel en irritatie, kan duiden op een infectie.

Wat is vaginitis?

De term vaginitis is een ontsteking van het vaginale slijmvlies, veroorzaakt door het binnendringen van een bepaald micro-organisme of meerdere ziekteverwekkende organismen.

Gebruikelijke symptomen zijn:

 • Jeuk
 • Branderig gevoel
 • Leukorroe-xantorroe (een vaginale slijmafscheiding in hoge hoeveelheid, waarvan de kleur kan variëren van wit tot groengeel. De dichtheid is variabel en het heeft geen bijzondere of onaangename geur).

Het komt voor bij vrouwen van elke leeftijd en heeft verschillende oorzaken.

Wat moet ik doen om vaginitis te voorkomen?

Een van de gouden regels heeft te maken met de manier waarop je je wast, om besmettingen met micro-organismen afkomstig uit de anorectale zone te vermijden.
Deze micro-organismen kunnen in lage concentratie tevens in de vagina aanwezig zijn, als onschuldige componenten van de bacteriële flora. In sommige gevallen nemen ze de bovenhand en veroorzaken ze infecties.
Het is nog onbekend wanneer en waarom het vaginale milieu niet meer in staat is de bacteriën die uit de darmholte afkomstig zijn te elimineren of hun rol als commensaal te doen behouden, maar, afgezien van de mogelijk hogere vatbaarheid van de gastheer, spelen ook incorrecte hygiënische praktijken hier een grote rol in.

Wat zijn de voornaamste vormen van vulvovaginitis op vruchtbare leeftijd?

Bacteriële vaginose komt het vaakst voor, het is eenvoudig te behandelen maar het is belangrijk om het goed te doen en de infectie niet te onderschatten.

Mycotische vulvovaginitis treft ongeveer 75% van de vrouwen op vruchtbare leeftijd. In 90% van de gevallen gaat het om candida vaginitis.

Trichomonas vaginitis wordt door een veel voorkomende parasiet veroorzaakt en voornamelijk via seksueel contact overgedragen.

Vaginitis als gevolg van chlamydia kan een asymptomatisch verloop hebben of zich uiten door buikklachten, urinebuisontstekingen, serieuze leukorroe, bijzonder overvloedig bloedverlies bij maandstonden en tussentijdse bloedingen. Deze infectie kan tot zeer ernstige complicaties leiden en het is dus belangrijk om zich tijdig door een gynaecoloog te laten onderzoeken om een juiste behandeling te krijgen.

Virale vormen: herpes, HPV (papillomavirus), HIV (infectie met het humaan immunodeficiëntievirus) zijn beduidend ergere aandoeningen.

Zijn er bepaalde situaties of perioden waarin de slijmvliezen gevoeliger zijn voor ziektekiemen?

Ja, in bepaalde perioden is het bijzonder belangrijk om voor een zorgvuldige intieme hygiëne te zorgen. Met name:

 • Wanneer we antibiotica innemen
 • Wanneer we anticonceptiemiddelen gebruiken, zoals de pil, het spiraaltje en zaaddodende middelen
 • Tijdens de menstruatiecyclus
 • Tijdens de zwangerschap
 • Tijdens de kraamtijd
 • Tijdens de menopauze

Overige

Kun je Chilly gebruiken tijdens zwangerschap?

Ja, Chilly is veilig om tijdens je zwangerschap te gebruiken. Tijdens de zwangerschap is je vagina kwetsbaarder. Chilly protect is in deze periode een goed product dat je extra bescherming biedt en helpt de natuurlijke balans van je vagina te behouden en te beschermen tegen irritatie en jeuk.